Sokndal

Sokndal

20140613_094732Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland, ca. 110 km sør for Stavanger. Kystkommune som ligger ved Fv. 44/Nordsjøvegen. I kommunen er det ca. 3.250 innbyggere. Tettsteder langs Kystpilegrimsleia  Sogndalstrand, og Nesvåg

Sokndal var den første kommune i Norden som i 2003 ble medlem av den internasjonale bevegelsen Cittaslow. Tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv. I Sokndal er det lov å være annerledes og litt gal. Vi har begravd Janteloven. Vi har egen kjærlighetsuke og fokus på de nære ting. Her finner du ikke  turister – bare gjester!

Sokndal

Sogndalstrand er et av de best besøkte reisemål i Rogaland, og består av fredet trehusbebyggelse fra 1700- og 1800-tallet med omkringliggende kulturlandskap. Sogndalstrand er det eneste tettsted/by som er fredet i Norge. Tidligere ladested og egen kommune fram til 1944. Stedet har de siste årene hatt et kraftig oppsving med kulturhotell, galleri, landhandel, konditori, golfbane, utendørs amfi, skulpturmolo, fiskerimuseum, havrafting, turistinformasjon m.v. Om sommeren er det flere store konserter i sogndalstrand Amfi – utendørs amfi som er bygget i lokal stein. Merket topptur til Årosåsen i villsauens rike. The North Sea Trail – Nordsjøløype – mellom Sogndalstrand og Jøssingfjord.

Nordsjøløypa i SokndalstrandKystlinjen med Nordsjøen er 48 km. Sju små fjordarmer skjærer inn i landet og danner naturlige havner. Det er kort vei fra du løser fortøyningen til du er ute på det åpne havet med mange gode fiskeplasser. Unike fiskemuligheter i sjø, lakseelva Sokno og innlandsvann. Fra kystområdene strekker Sokndal seg innover et heilandskap med topper på opptil 600 meter over havet. Flotte turmuligheter med mange merkede turløyper. De merkede toppturene er svært populære. The Noth Sea Cycle Route (Nordsjø Sykkelrute), The North Sea Trail (Nordsjøløypa) og Nordsjøvegen (Fv. 44) går gjennom Sokndal.

Geologien i Sokndal og Dalane er spesiell og har resultert i et karakteristisk landskap. Geologiske prosesser for 935 til 920 millioner år siden har etterlatt en speseiell geologisk arv som man ikke finner andre steder. Geologiske ressurser i form av malmårer har gitt etableringen av bergverksbedriften Titania AS, som er kommunens hjørnesteinsbedrift med ca. 270 ansatte. Magma Geopark AS ble 23. mars 2010 medlem av det europeiske geoparknettverket, European Geoparks Network, som den 2. geoparken i Skandinavia. Magma Geopark AS ønsker å være et nyskapende selskap som skal tilrettelegge, formidle, utvikle og styrke regionen basert på den helt unike geologi og kulturhistorie. For mer informasjon www.magmageopark.com.

Kystpilegrimsleia i Sokndalstrand

Adkomst

Du kommer deg til Sokndal buss eller egen bil.

Kommer du sørfra fra Kristiansand ar det litt over 2 timer å kjøre.
Den raskeste veien er E39 til Flekkefjord, videre på 44 til Sokndal og Sogndalstrand.

Den mest idylliske veien derimot er Nordsjøvegen – reiseruten langs havet – til Sogndalstrand. Estimert kjøretid fra Kristiansand er 3 timer og 30 minutt.

Kommer du nordfra?
Fra Stavanger sentrum til Sogndalstrand tar det omlag 1 time og 30 minutt å kjøre.
Den raskeste veien er E39 til Krossmoen, 42 til Egersund og videre på 44 til Sokndal og Sogndalstrand.
Den mest spektakulære veien derimot er 44, Nordsjøvegen.

Trenger du annen transport kan Sogndalstrand Kulturhotel hjelpe deg. De har godt samarbeid med flere tilbydere. Ta kontakt med de på telefon 51477255.

 

Overnatting

Sogndalstrand Kulturhotell holder til i fredet kulturmiljø på Sogndalstrand. Hotellet har 24 rom, fordelt på 10 bygninger. Restaurant med godt kjøkken, kurs- og konferanselokaler. Ellers har hotellet følgende tilbud med begrenset åpningstid: Landhandel, konditori i sjøbu og fengselspub.

Lille Presteskjærs fyr ligger ved innløpet til Rekefjord. Muligheter for leie av fyret til overnatting, selskaper m.v. Avhengig av båt for adkomst til fyret. I tillegg er det et lite hus for utleie.

Havbrisen Ferieleilighet på Sogndalstrand. Kveldssol og havutsikt.

Andre hus/hytter/leiligheter. Kontakt Sokndal kommunes informasjonskontor, tlf. 51 47 06 00.

 

Ikke gå glipp av

Åpne Kirker

Veien videre