En padlepilegrims beretning – Fra Tønsberg til Nidaros

Sunnivamindre
Bokaktuell: Lars Verket, eldsjel, eventyrar og sjølvutnemnd padlofil nøyer seg ikkje berre med å dokumentere sine reiser med fantastiske bilde. No kjem han også med bok om den fantastiske reisa si med kajakken Sunniva frå Tønsberg til Trondheim våren/sommaren 2014.
Lars Verket utenfor SeljaAt Norges kyst er ein scene som skapt for eventyrlystne og oppleving-søkande reisande er det ingen tvil om. Kystpilegrimsleia er eit prosjekt som vokse med og av lokalt engasjement gjennom vår storstilte kyststripe. Målet er å skape ei reiserute fra Stavanger til Trondheim i de gamle pilegrimanes fotspor. Lars Verket, også kjent som Padlepilegrimen, blei fulgt av tusenere på sosiale medier i sommar då han reiste heile den lange sjøvegen som Adam av Bremen (1075 e.kr) anbefalte pilegrimane som skulle til Trondheim å reise. Her er ein liten smakebit på kva boka som nå blir til vil handle om.

Prosjekt: Padlepilegrim

Av Lars Verket

I april startet jeg med kajakk fra Tønsberg, og målet var å bli den første som padlet Kystpilegrimsleia til Trondheim. Slik skulle det ikke gå, men det ble en utrolig begivenhetsrik tur – fullt av opplevelser.

Foto Lars Verket.

Fra Tønsberg til Kristiansand gikk alt etter planen, og jeg tilbrakte påsken i kajakken. Påsken 2014 vil blir husket som «Sommeren som kom på forskudd». Forbi Ny-Hellesund deltok jeg på verdens(?) første Padlepilegrimsmesse. Nesten 50 stk hadde møtt opp! Rundt Lindesnes fikk jeg fullstendig havblikk, men gikk på en smell rundt Lista. Det medførte senebetennelse, og en pause i Egersund. Deretter startet jeg fra Utstein, og hoppet dermed over Jæren. Så ble det fine dager frem til Bergen. Herfra ble det nye utfordringer, og etter en skikkelig maratondag ble Eivindvik stoppstedet for kajakken.

Deretter ble det båt til Florø, og Sunnivaleia til fots frem til Selja. Her ble jeg i mange dager – et sted som med rette kan tituleres «genius loci» (et sted med ånd – thin place). Fra Selja ble det haiking, buss, mer vandring, mer buss, hurtigbåt og mer vandring helt opp til Smøla. Derfra gikk turen tilbake til Florø for å hente kajakken. Sammen gikk vi ombord i MS Nordstjernen, og var med på turen frem til Nidaros og den offisielle markeringen på Selja.

MS NordstjernenI etterkant er det spennende å se tilbake på alle mulighetene som finnes langs Kystpilegrimsleia. Den eneste formen for transport jeg ikke prøvde var sykling, som det også må være gode muligheter for. Nå blir det interessant å følge arbeidet med Kystpilegrimsleia. Mange aktører skal samles og arbeide saman mot et helhetlig reiselivstilbud med overnatting, mat, merking og informasjonsmatriell og guider. Jeg synes også at det ville vært naturlig å starte fra Tønsberg, men antar at kanskje området for leia utvides etterhvert.

Lars Verket er godt i gang med boken

Selv er jeg i sluttspurten påboka «En padlepilegrims beretning – Fra Tønsberg til Nidaros». Denne kommer i salg fra slutten av november, og progresjon og en sniktitt finnes på www.padlepilegrim.no

Har du begynt å drømme om neste sommer allereie?
Bestill En padlepilegrims beretning – Fra Tønsberg til Nidaros, til deg sjølv eller nokon andre som er har ein eventyrar i magen og er klar for å oppleve kysten på ein helt ny måte.